29. srpna 2014 v 17:56 | M.J.
|
Hezký den! Rozhodla jsem se, že se také zkusím zapojit do této lákavé kulinářské soutěže a posílám své meníčko:
1. letní oběd (večeře)
Na grilovanou pochoutku potřebujeme: 1 balení kuřecích prsních řízků, pálivé grilovací koření, olej, zeleninu (1 rajče, papriku, cuketu, okurku, cibuli i houby)
Postup: Den předem si naložíme řízky, posypeme je grilovacím kořením a pokapané olejem se nechají přes noc odležet. Druhý den si rozehřejeme gril a řízky dáme grilovat. Zatím co se grilují nakrájíme veškerou zeleninu (viz. vyše) na kostičky. Když se řízky otočí na druhou stranu přisypeme zeleninu a grilujeme společně s masem.
Kuřecí grilované řízky můžeme podávat s opečenými bramborami a zeleninovým salátem.
2. letní sladké pochutnání
Po hlavním jídle nesmí chybět zákusek. Připravila jsem pro vás mramorovaný dort.
Těsto: vejce 3 ks, cukr moučka 120 g, vanilkový cukr 1ks, horká voda 3 lžíce, mouka polohrubá 200 g, prášek do pečiva 1 ks, kakao holandské 3 lžíce, banány hodně zralé 3 ks.
Náplň: plátková želatina Oetker, selský jogurt dle chuti( můj je jahodový), cukr moučka,
1,5 šlehačky + 1 šlehačka na ozdobení dortu.
Zdobení: smetana ke šlehání 1 ks, ztužovač do smetany, cukr, ovoce a čokoláda
Postup:Formu na pečení (23 cm) si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu si zapneme na 175°C. Banány si oloupeme a v misce rozmačkáme, nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Do vyšší mísy vklepneme žloutky.
Bílky dáme do jiné vyšší nádoby, kde z nich a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme cukr a vše promícháme. Pak přidáme horkou ! vodu a vše šleháme do husté pěny. Do ní přidáme rozmačkané banány a pomalu je zašleháme. Mouku a prášek do pečiva si smícháme dohromady a tuto sypkou směs postupně zašleháváme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. 2/3 těsta si odebereme a do něj vmícháme kakao smíchané s troškou mouky (netvoří se pak hrudky). Těsto dáváme střídavě do středu připravené formy - vždy 2 lžíce tmavého a 1 lžíci světlého. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 min. na 175°C a poté teplotu snížíme na 170°C. Pečeme přibližně 50 - 55 min. dle typu trouby. Jestli je korpus hotový, můžeme vyzkoušet zapíchnutím ostré špejle do těsta. Je-li čistá, je hotovo. Korpus necháme vychladnout.
Dle návodu na obalu želatiny si dáme nabobtnat želatinu do trošky vody, já používám 3 plátky, ale
pokud chcete mít krém tužší, můžete dát všech 6 plátků. Mezitím si do jedné mísy dáme jogurt selský
Hollandia, buď 2 malé nebo jeden velký a smícháme se čtyřmi lžícemi cukru moučka (dle chuti). V druhé
míse si ušleháme 1,5 balení 33% šlehačky. Nabobtnanou želatinu zahřejeme, aby se rozpustila a přimícháme
k ní lžíci jogurtu, vzniklou směs přimícháme do mísy k jogurtu a ten pak přendáme do další mísy se
šlehačkou a zlehka zamícháme. Krémem plníme rozřízlý dort a potřeme jím vršek a strany dortu. Na dozdobení
dortu použijeme 1 bílou ušlehanou šlehačku + ovoce, čokoládu dle fantazie.
3. letní osvěžení
Tady nečekejte žádný nóbl koktejl. Když je teplo uspokojí nás cokoliv studeného.Já jsem pro vás připravila siceobyčejný, ale zato velmi chutný :)
Budeme na to potřebovat: Perlivou minerálku bez příchuti, kostky ledu a pár kapek alkoholu na povzbuzení (např becherovka nebo martiny) a malinovou šťávu.
Příprava nápoje: Do půlky skleniček nasypeme kostky ledu a nalijeme trochu alkoholu. Potom to zalijeme minerálkou a nakonec tam přidáme malinovou šťávu. Vršek můžeme dozdobit hroznovým vínem, rynglí a mátou.
Takže všem přeji dobrou chuť :)
To vypadá parádně, všechny tři recepty! Vidím, že bude těžká volba. Tvoje meníčko vypadá lákavě a lahodně a osvěžujícně.
Dortík bych hnedle ochutnala, vážně dobře pečeš.
A letní koktejl je určitě lahodný a moc chutný.
Díky, že ses přidala!