Cuketa, kam až se podíváš

31. července 2017 v 17:29 | Joina |  Pečení, dorty a vaření
Co bych vám povídala. Vegetariánka nejsem, ale jednou za čas se ta zelenina i ovoce, jíst musí. Všude je plno vitamínů a všechno jinak chutná. Cuketa má sice takovou nevýraznou chuť, proto je lepší si jí nějak tepelně upravit.

Tentokrát tu mám připravenou celou řadu dobrot.


Takhle minulou neděli, když bylo horko, nikomu se nic nechtělo dělat. Přiběhla černo hnědá kočka. Mňoukala a mňoukala, protože měla hlad. Dostala granulky a byla spokojená.
Mamka, která byla už od rána vzhůru, pro nás dělala úplné netradiční kulinářské umění :)
Samozřejmě já jsem kuchtila taky . Udělala jsem moučník a pomohla s hlavním chodem :)


Máte-li hlad, usaďte se ke stolu a vyčkejte než se vám donese tohle lahodné meníčko :) A nebo prostě buďte přilepení na židli u které čtete tento článek a jen se kochejte :) Pěkné zhlédnutí :)

1. Cuketová polévka s opečenou klobáskou a přelitá smetánkou. K chuti se přidala i nasekaná petrželka :)

2. Farářovo tajemství, kde se vepřová kotletka okořenila různým kořením na maso, potřela se hořčicí, položila se na maso plátky cibule a zasypala se sýrem. To vše se dalo zapéci do remosky. Nastrouhaná cuketa se mohla vložit pod maso. Podávat se to může s brambory nebo jak máme my s těstovinami, nasekanou pažitkou a levandulí.

3. Cuketovo - skořicová buchta s s mascarpone krémem a šlehačkou. Nechybělo nám tam ani ovoce.

+ Bonus: předevčírem jsem zkoušela dělat zase jinou cuketovou polévku, která byla taky docela dobrá :)
Potřebujete jenom 500 g cuketu nastrouhat na hrubším struhadle. Já k tomu přidala ještě 100g jemně nastrouhané mrkve.
V kastrolku na trošce oleje se osmahne dozlatova na drobno nakrájená cibulka, zapráší se asi 2mi lžícemi mouky a zalije se 1l vody. Přidáme kari, sůl, a bujonovou kostku. Já jí neměla proto jsem dala libovolné chuťově podobné koření. Přivedem k varu. Přidáme cuketu a vaříme asi 15 min. Po té, na trošce oleji umícháme 3 vajíčka s nadrobno nakrájenou slaninkou. Dáme na talíř, posypeme nakrájenou petrželkou a přelijeme vařící polévkou. To celé se ještě posypalo pažitkou a podávalo se to s pečivem. :)

Dobrou chuť.

 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Leri Goodness Leri Goodness | Web | 31. července 2017 v 17:36 | Reagovat

Dva dny zpátky jsem si uvařila cuketové placičky, nemají chybu! :)....avšak tu cuketovou polévku bych moc ráda ochutnala.

2 Danka Danka | E-mail | 31. července 2017 v 17:48 | Reagovat

Zdravím.Já bych byla tak hodná,kochala se a tlačila to do sebe.Takové dobrůtky úáááá.Já snad taky začnu tvořit.At vám chutná a je vám všechno putna.Hlavně at jsme zdravé,že?Dana

3 padesatka padesatka | E-mail | Web | 31. července 2017 v 18:05 | Reagovat

Mně se líbí ta buchta, polévku jsem vařila, ta druhá taky bude dobrá.

4 beallara beallara | Web | 31. července 2017 v 18:07 | Reagovat

Cuketa je špičková zelenina a dá se z ní dělat snad všechno. Jen u nás v Čechách máme problém, že produkujeme obrovská nevzhledná hovádka. Skutečně vynikající jsou malé a mladé cuketky, jsou lahodné,šťavnaté.
Já jím mnoho zeleniny a ovoce, šla bych do té polévky, ale vynechala bych klobásku.
Dezert vypadá luxusně.

5 Sariklen Sariklen | Web | 31. července 2017 v 19:32 | Reagovat

Na cuketě je super, že se dá frknout prakticky kamkoli :D Všechny jídla na fotkách vypadají báječně :)

6 Kitty Kitty | E-mail | Web | 31. července 2017 v 20:06 | Reagovat

A zkusila jsi jíst mladou cuketku nebo dýňku jen tak, bez úpravy, soli nebo jinak upravenou? Dá se to, když se nechce do jiné úpravy. Stejně tak se dá cuketa (dýňka nebo patizon) nastrouhat nahrubo k okurkám, když je jich málo a cukety rostou, rostou, rostou... ;-)

7 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 31. července 2017 v 20:12 | Reagovat

Cuketka má mnohé využití.

8 Jarda Jarda | 31. července 2017 v 20:21 | Reagovat

Když mi Joino k cuketě přiložíš na talíř 95% masa tak se ihned pustím do jídla ;-) Pravdou je, že ačkoli upřednostňuji jiné polévky, např. boršč tak i Tvou cuketovou polévku bych zblajznul - nejspíš byla výborná ;-) Jsem fanoušek a gurmánu masa na "100" způsobů, takže proč nepojíst s bramborem, rýží či těstovinou :-) Děsí me ty cuketové řezy! :-)

9 Eliss Eliss | Web | 31. července 2017 v 21:59 | Reagovat

Cuketa není bohužel nic pro mě :)

10 Iris Iris | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 6:25 | Reagovat

Cukety letos nemám, ale i buchta je z nich výborná, jedla jsem :-)
Fotky jsou k nakousnutí :-D

11 Joina Joina | Web | 1. srpna 2017 v 11:31 | Reagovat

Děkuji všem za komentáře.

[6]: Měla jsem grilovanou cuketu s lilkem a to mi vůbec nechutnalo, přišlo mi to, že to vůbec nebylo nijak okořeněné. Dýni si taky tepelně upravujeme.

[1]: Na ty placičky bych taky měla chuť :)

[8]: Neboj se řezy i buchty jsou výtečné :)

12 Ježurka Ježurka | Web | 1. srpna 2017 v 13:51 | Reagovat

Mimo cuketové polévky bych si dala vše. Určitě se na ty recepty blíž podívám. Cukety mám ráda.

13 Ami Ami | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 17:12 | Reagovat

Úplne milujem cuketu plnenú mletým mäsom so zemiakmi. Yop je to nezdravé, preto si k tomu dávam kečup vyrobený z rajčin. XD
A cuketa na sladko? No wow. :D
A čo takto baklažánové hody? Teraz sa nám urodilo celkom veľa, takže by sme sa aj radi inšpirovali. :)

14 NaTyy NaTyy | Web | 1. srpna 2017 v 18:13 | Reagovat

Tak ta buchta vypadá moc dobře :) ale já cuketu nemusím a už vůbec ne tepelně zpracovanou. :D

15 Čerf Čerf | E-mail | Web | 1. srpna 2017 v 22:19 | Reagovat

Tomu říkám dobře sestavené menu!

16 Jarda Jarda | 2. srpna 2017 v 1:29 | Reagovat

[15]: Petře, ty jedeš na dietě? ;-)

17 dinosaurss dinosaurss | Web | 2. srpna 2017 v 23:20 | Reagovat

To vypadá naprosto úžasně.. A Cuketovo - skořicová buchta musí být fantastická. :-) O takovéto kombinaci cukety na sladko jsem dřív neslyšel..

18 KatkaInk KatkaInk | Web | 8. srpna 2017 v 16:56 | Reagovat

Cuketová buchta vyzerá super, veľmi ju chcem vyskúšať až sa mi cuketa dostane do rúk. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama