Říjen 2017

Zatežený soumrak

31. října 2017 v 20:22 | Joina
Zdravíčko blogaříci :-)

Máme před námi dušičkový čas.
Halloweenské strašení, velmi dobré svařáky nebo čokoládové nápoje, doplněné nějakým sladkým dortíkem či prostě klasické chladné podzimní procházky ve dvou za pomoci huňatých teplých kožichů.


Jablečná láska

27. října 2017 v 14:18 | Joina |  Pečení, dorty a vaření
Jste milovníci jablek a sladkého? Pokud ano, jste na správné adrese.

Dneska jsem si pro Vás připravilas slaďoučkou dobrotu a recept, který už slibuji snad už přes rok.


Jablečný dortík
- jablečný dortík je u nás doma velkou lahůdkou od prázdnin roku 2014, co jsem na něj narazila v jedné kavárně v Třebíči. Byl tak dobrý, že jsem ho musela vyzkoušet. Dort podobně vypadal, ale chuť měl jinou, a tak ho dělám neustále. A ani chuť ještě neomrzela.
Když je podzim, stačí tradiční ovoce, které se v tom období sklízí. A je to rozplývatelné jablko.

Fotka uživatele Martina Jurková Nakanisha.

Dortík je složený ze čtyř vrstev:

Jablka tomuto dortu dodávají šťavnatou, kyselejší chuť a nádherně osvěží. V kombinací s mascarpone, šlehačkou a vanilkovým cukrem má výrazně sladkou chuť. Skvěle osvěží i ve velkých vedrech.
Určitě si tento recept vyzkoušejte a věřím, že i vy litovat nebudete. Zvolila jsem vlastní suroviny. Vyzkoušela jsem tam dát jednou i pět vrstev - vanilkový puding navíc a bylo to taky výborný, ale při krájení se to trošku patlalo.

A příprava tohoto dortu?
Dobře se usaďte a nastavte chuťové buňky, ale pozor, neolízávat obrazovku! :)

Houbové žně?

22. října 2017 v 11:46 | Joina |  Pečení, dorty a vaření
Přeji všem nádherné nedělní poledne :) Je sice pravda, že je dnes dost zataženo a chladno, ale nesmíme tomu podléhat. Pěkně se zabubat a dopřávat si dobré a teplé věci. Popřípadě, kdyby bylo sucho vyrazit do lesa.

Jak moc zbožňuji houby. Mohu jíst všechny jídla připravená z hub, ale nejlepší pokrm je jednoznačně houbová omáčka dochucená petrželkou a s houskovým knedlíkem.
Také se přiznám, jak moc zbožňuji přírodu a procházky po ní. Přesto jsem však letos na houbách byla jen 3x, a to začátkem září. Dvakrát jsme nenašli nic a potřetí s bídou půlku koše, kde byly samé mini hříbečky. Řekla bych, že to byl zatím nejslabší úlovek, od doby, co v Japonsku přihodilo neštěstí v elektrárně F., ten rok jsme nešli vůbec.

Nesmím zapomenout dodat, že když jsme odjeli na Lipno, poslední den jsme se na Šumavě rozhodli zajít do lesa. Bylo tam lepší klima pro růst hub, než u nás, tak jsme si řekli, proč to nezkusit. Až napotřetí jsme našli vhodný les, kde jsme něco ukořistili a byla po výletě i ta omáčka :)

TT: Měj se rád a vše se v dobré obrátí

15. října 2017 v 10:55 | Joina
Promiňte mi, ale opět to jdu řešit. Článek najde některé nadšence, ale i ty co tomu moc neholdují.

Před 14 dny jsem na internetu našla hodně zajímavý článek, který se rozepisoval ohledně autoimunitního onemocnění. Nechci na nikoho ukazovat, kdo je a kdo není nemocný, ale prostě mě to zaujalo. Určitě většina z nás ví co je toto onemocnění. Je dost zákeřných nemocí tohoto typu. A nikdo nezná příčinu a ani průběh onemocnění. Z ničeho nic přijde a máš ho.


Autoimunitní nemoci jsou pokynem, aby člověk negativní emoce zpracoval způsobem, který ho nebude poškozovat. Pokud to udělá včas, může se uzdravit i bez léků.

Jedna napůl vyřešená věc tu, ale je a to že za všechny nemoce co existují, může z 98% stres. Skoro za každou nemoc může, jelikož je to jejich spouštěč.

A takhle mi chutná :)

13. října 2017 v 7:14 | Joina |  Pečení, dorty a vaření
:D Ano, jsem velký gurmán nebo spíš gurmánka. Horká čokoláda se sekanou, nebo jako minulý týden horká čokoláda s grilovaným hermelínem, to byla taky mňamka :D
Pro někoho nepochopitelné a nebo někdo se diví, když se na smaženici z hub dá nastrouhaný sýr. Já si velmi ráda vyzkouším všechny pokrmy. Tedy ještě nikdy jsem nejedla mořské plody ani červy.

Také se omlouvám, že nějak nepřidávám na blog, nevím čím to. Teď zkouším taky psát článek na téma týdne, ale vůbec nevím jestli se mi podaří ho dopsat, proto tady mám takovou rychlovku.

Nyní budu povídat o dvou vynikajicích rychlovkách, které si ráda dopřávám, když není nic k jídlu a nebo když mám prostě jenom chuť.

Konec babího léta?

1. října 2017 v 11:28 | Joina |  Příběhy z cest a fotky z cest

Opět je to jenom ve hvězdách. V jednu dobu hlásí, že se má ochladit až o 10° a foukat studený vítr. Poté, že bude svítit sluníčko a příležitostně poprchávat. Čemu máme věřit? Nezbývá nám nic jiného, než se opět spolehnout na sebe a vlastní intuici.
Ve čtvrtek bylo krásných 22°, v pátek18° a dnes se má teplota vyšplhat jenom ke 14°.

Poslední týden v srpnu se dosti ochladilo a vylepšilo se to až od minulého víkendu do dnešního dne. Takové babí léto bych ráda viděla mnohem častěji. Minulý víkend jsem s rodinou odjela nejspíš na letošní poslední krátkou dovolenou, takže vám o tom trochu povyprávím.

Lipno na fotkách





:první blog :Moje ikonka :)