Jablečná láska

27. října 2017 v 14:18 | Joina |  Pečení, dorty a vaření
Jste milovníci jablek a sladkého? Pokud ano, jste na správné adrese.

Dneska jsem si pro Vás připravilas slaďoučkou dobrotu a recept, který už slibuji snad už přes rok.


Jablečný dortík
- jablečný dortík je u nás doma velkou lahůdkou od prázdnin roku 2014, co jsem na něj narazila v jedné kavárně v Třebíči. Byl tak dobrý, že jsem ho musela vyzkoušet. Dort podobně vypadal, ale chuť měl jinou, a tak ho dělám neustále. A ani chuť ještě neomrzela.
Když je podzim, stačí tradiční ovoce, které se v tom období sklízí. A je to rozplývatelné jablko.

Fotka uživatele Martina Jurková Nakanisha.

Dortík je složený ze čtyř vrstev:

Jablka tomuto dortu dodávají šťavnatou, kyselejší chuť a nádherně osvěží. V kombinací s mascarpone, šlehačkou a vanilkovým cukrem má výrazně sladkou chuť. Skvěle osvěží i ve velkých vedrech.
Určitě si tento recept vyzkoušejte a věřím, že i vy litovat nebudete. Zvolila jsem vlastní suroviny. Vyzkoušela jsem tam dát jednou i pět vrstev - vanilkový puding navíc a bylo to taky výborný, ale při krájení se to trošku patlalo.

A příprava tohoto dortu?
Dobře se usaďte a nastavte chuťové buňky, ale pozor, neolízávat obrazovku! :)


Kakaový korpus: 120g cukru kr., 80g pol. mouky, 10g kakaa, 4 bílky, 2 žloutky

Linecký korpus: 2 žloutky, 210g mouka hl., 140g stely, 60g cukru

Jablková směs: cca 600g jablek a 100g hrušek, 120g cukru, skořice, 1 vanilkový pudink rozmíchaný v trošce vody

Krém: 2 mascarpone, 1 šlehačka ke šlehání, vanilkový cukr (dle chuti)

Nejdříve si oloupeme hrušky a jablka a zbavíme je jadřinců.
Oddělíme zvlášť do mís žloutky a bílky. 2 žloutky dáme stranou a potom je dáme do těsta lineckého. Ušleháme hustý bílý sníh. Potom světlou pěnu ze žloutků. Ke žloutkům přimícháme bílky a nakonec zlehka mouku zamíchanou s kakaem. Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme asi 30 min na 180°.
Než se to upeče, uděláme si linecké těsto, kde všechny suroviny smícháme dokupy. Bude-li těsto přebívat, můžete udělat pro chuť slepovaná kolečka. Záleží na průměru dortové formy. Těsto potom ručně, nebo pomocí vařečky, rozetřeme do formy vyložené papírem a pečeme tak 10 min na 180°. Těsto necháme v dortové formě!
Potom si vezmeme kastrol a nasypeme tam jablka s hruškami, nastrouhanými na hrubém struhadle s troškou vody. Necháme chvilku rozvařit a probublat. Přidáme pudink a mícháme, dokud není dobře provařený. Přisypeme cukr a skořici.
Vezmeme si formu s lineckým těstem. Jako první tam vlijeme směs jablek a pudinku a podélně rozetřeme. Necháme vychladnout. Přiklopíme hnědým korpusem.
V další míse si připravíme krém. Ušleháme do husta šlehačku, kam lžící zamícháme mascarpone. Dle chuti dochutíme cukrem. Rozetřeme na hnědý korpus. Vršek posypeme skořicí.

Tento dortík lze dělai i jenom s jablbky.


Nejlépe necháme do druhého dne odležet.

Můžeme podávat.

Doufám, že jsem vám aspoň trošku zpříjemnila zatažené podzimní dny. A pokud ho budete zkoušet, napište mi, jak se povedl a jestli chutnal :)


 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 27. října 2017 v 14:22 | Reagovat

Mňam, vypadá to velmi dobře a jedle. ;-) :-D

2 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 27. října 2017 v 14:50 | Reagovat

Supééééér!

3 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 27. října 2017 v 15:35 | Reagovat

Tak to musí být fakt hodně dobré, děláš mi chutě ☺☺☺

4 Siren Siren | E-mail | Web | 27. října 2017 v 16:21 | Reagovat

Vypadá vážně skvěle ! Mám moc ráda jablečné věci, je to pak takové fajn vláčné. :)

5 Eliss Eliss | Web | 27. října 2017 v 16:26 | Reagovat

Určitě někdy vyzkouším, vypadá báječně :-)

6 Jarda Jarda | 27. října 2017 v 18:02 | Reagovat

Supééér 2x!😉👍🏻

Jablečný dort se jeví velmi chutně, a beze vší pochybnost je jistě výbornou pochoutkou k např. alžírské kávě nebo dobrému červenému vínu😉🍰☕️🍷

Já kvůli mladé přítelkyni a jejím rodičům musím chodit víceméně do posilky, neboť mi na jedné straně podstrojují (abych jim neutekl) a na druhé straně do mě přítelkyně dennodenně ryje, abych jí zhubl o 10 - 15 kg, jinak ... 😃👊🥊

7 sugr sugr | E-mail | Web | 27. října 2017 v 18:05 | Reagovat

Já to nevyzkouším, neb si sladké v této formě odříkám, ale aspoň se tu pokochám pohledem na tu dobrůtku, díky.:-)

8 padesatka padesatka | E-mail | Web | 27. října 2017 v 18:06 | Reagovat

A nemohla bych na něj přijet...?
Pro mě je to moc složitý...:)

9 padesatka padesatka | E-mail | Web | 27. října 2017 v 18:06 | Reagovat

[6]: Teda Jardo, nemáš to vůbec lehký..:)

10 padesatka padesatka | E-mail | Web | 27. října 2017 v 18:07 | Reagovat

[7]: Máš můj obdiv, já to nedokážu...

11 sugr sugr | E-mail | 27. října 2017 v 18:09 | Reagovat

[10]: Jéje na obdiv nejsem zvyklá, to mi lichotíš, ale věř, že až budš mít 170 cm a 68 kg, dokážeš to, prostě nežrat sladké, tomu věř! Kdo nezažil, ví houby, já zažila, takže...:-)

12 padesatka padesatka | E-mail | Web | 27. října 2017 v 18:13 | Reagovat

[11]: Jestli váha půjde nahoru stejným tempem, tak to mám za chvíli...:) Pecka.
Jdu si udělat kakao, než to přijde, abych byla připravená..:D

13 sugr sugr | E-mail | 27. října 2017 v 18:15 | Reagovat

[12]: Výborně, kakao ti závidím..., i když, víš že si nepamatuju, kdy jsem ho měla naposledy?:-)) Že by po padesátce i skleroza?:-)

14 padesatka padesatka | E-mail | Web | 27. října 2017 v 18:17 | Reagovat

[13]: To je vidět,že se vážně držíš...!

15 sugr sugr | E-mail | 27. října 2017 v 18:19 | Reagovat

[14]: Míšo snažím se, jen mi to nějak není nic moc platné o takové dobroty se připravuji, sakra!:-(

16 Jarda Jarda | 27. října 2017 v 19:10 | Reagovat

Joino, jako věrný fanoušek Tvého blogu, jsem Ti automaticky odevzdal svůj hlas o titul “blogerka roku”🥇🎖🏆

17 sarushef sarushef | Web | 27. října 2017 v 20:17 | Reagovat

ten vypadá fakt božsky :)

18 Čerf Čerf | E-mail | Web | 27. října 2017 v 22:21 | Reagovat

Pokochal jsem se pohledem a představil jsem si chuť. I tak jsem přibral :-).

19 Teeda Teeda | E-mail | Web | 27. října 2017 v 22:54 | Reagovat

Tak mě na tomhle receptu, kromě toho, že celá ta kombinace zní vážně lahodně, zaujal ten nákres. To mi přijde roztomilé a zároveň hrozně geniální. Já vždycky u fotek zkoumám co je co a ty vrstvy a to, že ty si mi to tu takhle rozepsala a rozkreslila je boží! :)

20 nudistka nudistka | Web | 28. října 2017 v 8:30 | Reagovat

Mno, vypadá to lákavě a hned mám chuť na něco dobrého.

21 Kitty Kitty | E-mail | Web | 28. října 2017 v 9:25 | Reagovat

Může to být výborné. Kdybych tento článek viděla před třemi dny, mohl mít dortík můj domácí jubilant. Tak pro příště, v dubnu budu mít 70 a hodí se. Od Ruženky z Kavárny zeleninové ozdoby na talíř a budou narozky jako ze žurnálu.
Dala bych si, ne že ne!

22 Elis Elis | Web | 28. října 2017 v 13:09 | Reagovat

Tééda, to vypadá nádherně.
Tak jsem na něj šla nakoupit, a nějak jsem si neuvědomila, že je dnes státní svátek a obchody jsou zavřené :D..

23 Meduňka Meduňka | Web | 28. října 2017 v 15:16 | Reagovat

Ježkovy vočííí, že já sem vůbec lezla :-D To jsou muka! Taková nádhera! Zbývá mi tak akorát lízat tu obrazovku, protože tohle jíst nemůžu. A geniální je ten nákres.

24 Ronnie Sparks Ronnie Sparks | E-mail | Web | 28. října 2017 v 18:07 | Reagovat

Tak ten vypadá vážně moc dobře, hned bych si kousek dala :-) určitě si zapíšu recept a někdy ho zkusím :-)

25 trypanozzoma trypanozzoma | Web | 29. října 2017 v 16:47 | Reagovat

Ten nákres k tomu je super :D
Hned jak bude víc času, určitě zkusím, vypadá to lákavě

26 Adel Adel | Web | 29. října 2017 v 18:36 | Reagovat

určitě musí být dobrý, ale já tyhle věci vůbec nejím.. ale peču pořád haha:D

27 mysteriouswolf mysteriouswolf | Web | 30. října 2017 v 10:25 | Reagovat

Miluji sladké, recept si uložím a přepošlu i dceři. Díky.

28 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 30. října 2017 v 14:03 | Reagovat

Hmm... mňam! Vypadá úžasně! Třeba se mi zadaří a zvládnu ho upgradovat na "bezlepkovou verzi". :)
Sbíhají se mi sliny a voní mi to přes ten počítač až do pokoje!

29 Joina Joina | Web | 30. října 2017 v 15:45 | Reagovat

[28]: S bezlepkovou verzí nemám zkušenosti, ale určitě půjde, jenom najít správné suroviny :)

[21]: Na narozeniny se bude určitě hodit taky :)

[22]: Nojo, to je nevýhoda, státních svátků,když se rozhodneš kuchtit.

[19]: Děkuji za tvůj omentář :)

[18]: Tak tohle bych potřebovala taky. Koukat se na obrázky a přibrat :D

I vám ostatní moc děkuji za pěkné komentáře :)

30 Le fille Ash Le fille Ash | E-mail | Web | 30. října 2017 v 15:56 | Reagovat

[29]: Určitě. :) Ono bezlepková verze jde udělat skoro ze všeho. Jen je třeba chytře nahradit ingredience... ;)

31 Ježurka Ježurka | Web | 30. října 2017 v 17:15 | Reagovat

Tak jsem si poslintala klávesnici a jdu si najít něco sladkého na zub.

32 Katka Ink Katka Ink | Web | 30. října 2017 v 19:25 | Reagovat

Mňam, koláčik vyzerá úžasne. Myslím, že ho tiež vyskúšam, len ho budem musieť upraviť na bezlepkovú verziu. :)

33 Linda Linda | E-mail | Web | 30. října 2017 v 21:46 | Reagovat

Tak ten musím vyzkoušet. Vypadá opravdu nádherně a já takovéhle dortíky s jablky miluji :)

34 Jarda Jarda | 31. října 2017 v 2:29 | Reagovat

[9]: fakt nemám lehkej život🙂mladá se mě snaží komandovat, a to ještě nejsme svoji😉baby jsou strašná stvoření!😃

35 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 31. října 2017 v 8:46 | Reagovat

Vyzkoušíme ...dobrot není nikdy dost

36 Jasmin Mabella Jasmin Mabella | Web | 31. října 2017 v 13:27 | Reagovat

V ankete rozhodne hlasujem za pečenie!:D Ten nákres je veľmi milý a zákusok vyzerá neskutočne dobre, určite v budúcnosti vyskúšam, pretože máme doma veľa domácich jabĺk:)

37 Bloud. Well Bloud. Bloud. Well Bloud. | E-mail | Web | 1. listopadu 2017 v 22:48 | Reagovat

Vůči dortům s lineckým korpusem jsem vždycky obezřetná, ale zbytek zní fakt dobře, zkusím to navrstvit na nějaký jiný podklad :) A ten nákres...parádní!

38 Mike Mike | Web | 2. listopadu 2017 v 17:10 | Reagovat

Tohle vypadá sakra dobře... :)

39 Rebeka Rebeka | E-mail | Web | 2. listopadu 2017 v 18:41 | Reagovat

Vypadá to skvěle ;)

40 padesatka padesatka | E-mail | Web | 2. listopadu 2017 v 20:37 | Reagovat

Milá Joino,
gratuluju k titulce, vybrali Ti moc hezkou fotku...:)

41 Rybana Rybana | Web | 3. listopadu 2017 v 18:03 | Reagovat

Vypadá božsky a určitě i tak chutná :)

42 outcry outcry | Web | 4. listopadu 2017 v 13:03 | Reagovat

Mňam! :-) A ta malůvka je suoer. :-)

43 Vendy Vendy | Web | 12. listopadu 2017 v 20:42 | Reagovat

No pááni, to vypadá vražedně dobře!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama


-- Moji SB :) .........Oblíbené blogy, které velmi ráda navštěvuji --
- Kilari .......... ......... . http://alfirin-v.blog.cz/ .......... ...... http://kreperat.blog.cz/
- Sayuri ........... ........ http://iris-woman.blog.cz/ .......... .... http://jezura.blog.cz/
- Ichi ......... ......... ..... http://pvapenik.blog.cz/........... ........ http://karinlife.com/
- ............ ........... .......... .......... .......... ........... ....... http://willieho-skaza.blog.cz/
- .......... ......... .......... .......... ........... ........... ........... .......... http://pufflie.blog.cz/
- .......... ......... ......... .......... A další blogy ......... ......... ......... .......... ..........

:první blog :Moje ikonka :)